nivo slider image nivo slider image

Projekt „Jedzmy odpowiedzialnie”

logo

PROJEKT EAT RESPONSIBLY- JEDZMY ODPOWIEDZIALNIE.

W bieżącym roku szkolnym nasza szkoła przystąpiła do realizacji międzynarodowego projektu ” Jedzmy odpowiedzialnie„. Projekt koordynowany jest przez fundację „ Szkoły dla ekorozwoju„. Jego celem jest promowanie postaw i podejmowanie działań w kierunku zrównoważonej konsumpcji w kontekście rozwoju globalnego.
Realizując założenia projektu baczną uwagę zwrócimy na żywność lokalną. Wykorzystywanie produktów lokalnych ma ogromne znaczenie dla podaży i konsumpcji. Kupując produkty lokalne wspieramy okolicznych producentów żywności, kupujemy produkty świeże, nie obciążone długotrwałym transportem. Czy zastanawialiście się kiedyś jak żywność przygotowywana jest do dalekiego przewozu? Jakich środków używa się, aby się np. nie zepsuła w czasie „podróży”? Może warto odpowiedzieć sobie na te pytania.
Drugim obszarem, na który chcemy zwrócić uwagę jest marnotrastwo żywności. Kupujemy za dużo, kupujemy bez zastanowienia, kupujemy nie zwracając uwagi na terminy przydatności do spożycia. A co robimy z produktami niewykorzystanymi? Zazwyczaj wyrzucamy! Czy tak musi być? Jak ograniczyć ilość marnowanej żywności? Na te pytania spróbujemy odpowiedzieć w ciągu tego roku.
Do współpracy zapraszamy i zachęcamy  uczniów, nauczycieli, rodziców i  wszystkich, którym zrównowazona konsumpcja leży na sercu. Dzielcie się z nami swoimi pomysłami i spostrzeżeniami.
Członkowie ekokomitetu
WTORKI BEZ…WTORKI Z…
 
Drodzy projektowicze. Świadomy konsument świadomie przygotowuje posiłki.
Zacznijmy od małego kroczku, jakim są drugie śniadania. Proponujemy Wam udział w akcji ” Wtorek bez…Wtorek z…”. Takie wtorki będziemy organizować w każdy ostatni wtorek miesiąca. Waszym zadaniem będzie przygotowanie drugiego śniadania na ten dzień zgodnie z podanym wcześniej hasłem. Oczywiście musicie zaangażować też do tego swoich rodziców. Wspólne zakupy i przygotowywanie zdrowego śniadania to dobry moment, żeby zastanowić się nad tym co jemy. Do przygotowywania tego posiłku proponujemy wykorzystywać produkty lokalne.
Wyniki Waszych starań będą dokładnie sprawdzane i oceniane. Która z klas zasłuży na miano ” Odpowiedzialnych konsumentów”? Trzymamy kciuki za wszystkich.
Ekokomitet
JAK TO CO JEMY WPŁYWA NA PRACĘ MÓZGU?
 
Podczas spotkania z rodzicami pani pedagog z Poradni Psychologiczno- Pedagogicznej w Skawinie przedstawiła prezentację ” Wpływ składników żywnościowych na pracę mózgu dziecka”. W ciekawy i przystępny sposób omówiła jak składniki różnych produktów żywnościowych wpływają na koncentrację, uwagę, zachowanie dzieci. Przygotowując posiłki, często nie zastanawiamy się, jaki mają na nas wpływ. Jemy coś, bo chcemy szybko zaspokoić głód, bo to akurat lubimy, bo to szybko możemy przygotować i.t.d. Tymczasem wszystkie produkty, które zjadamy wpływają na funkcjonowanie i poziom sprawności naszego organizmu, zwłaszcza mózgu. O tym właśnie posłuchali rodzice. Mamy nadzieję, że nie skończy się tylko na wysłuchaniu, ale przełoży się na przygotowywanie wartościowych posiłków.
wp_20161124_005wp_20161124_006wp_20161124_009wp_20161124_010
Święto ziemniaka
W październiku zorganizowaliśmy wydarzenie szkolne dla wszystkich uczniów pod hasłem ” Święto ziemniaka”. Dlaczego akurat ziemniaka? Powód wydał nam się bardzo prosty. Ziemniak jest warzywem obecnym w każdym domu. Gości na polskich stołach pod różnymi postaciami. Wszyscy znamy jego smak, zapach, wiemy jak wygląda. Jest łatwy w obróbce i przygotowaniu. A co najważniejsze możemy go uznać za produkt lokalny, gdyż w Małopolsce uprawiany jest na wielu polach. Także w naszej okolicy gospodarze uprawiają ziemniaki na własny użytek.
Tak więc ziemniak stał się tego dnia bohaterem zabaw ruchowych i twórczości artystycznej. Nie mogło zabraknąć także konkursu w obieraniu ziemniaków. A na zakończenie pyszna ziemniaczana przekąska- ziemniaki pieczone w piekarniku i gotowane w mundurkach (posypane oczywiście świeżutkim koperkiem). Pyyycha!
 ziemniaki-6ziemniaki-5ziemniaki-4ziemniaki-3ziemniaki-2ziemniaki-1
ODBLASKOWA KOLACJA
 
Wspólnie przygotowana kolacja smakuje bardziej. Jeśli jesz ją w szkole wraz z kolegami- jest pyszna. Ale jeśli jecie ją przy blasku świec- to wyborny posiłek.
Taką kolację zaserwowali sobie uczestnicy Nocy Czytelnika. Oczywiście w myśl zasady, że przygotowujemy posiłki jako świadomi konsumenci. Było smacznie, zdrowo i nic się nie zmarnowało.
 noc4noc3
noc2noc-1
Warsztaty kulinarne
 
Uczniowie klasy IIb wzięli udział w warsztatach kulinarnych. Warsztaty zorganizowano w szkole. Przeprowadziła je jedna z mam. A co robili? Oj działo się działo! Wszyscy mieli pełne ręce roboty. Bo praca w kuchni to nie przelewki. Zwłaszcza, jeśli ma być zdrowo. Po długich kuchennych zmaganiach udało się wyczarować przepyszny dżem z dyni i konfiturę orzechowo- daktylową. Teraz zima im nie straszna- mają własne przetwory.
warsztaty6warsztaty5warsztaty4warsztaty3
warsztaty2waqrsztaty1
SZWEDZKI STÓŁ ZAMIAST ŚNIADANIÓWKI
 
Przekonaliście się nieraz, że przygotowywanie wspólnych posiłków jest nie tylko przyjemne, ale wiele nas uczy. Nad wspólnym posiłkiem trzeba się zastanowić, dokładnie go zaplanować. Musi wystarczyć dla wszystkich, ale też nie powinno nic zostać. Na szwedzkim stole każdy musi znaleźć coś dla siebie.
Proponujemy Wam taki sposób na drugie śniadanie. Zorganizujcie w klasie drugie śniadanie w formie szwedzkiego stołu, na początek raz w miesiącu. To się udaje, klasa III już przetestowała.
wp_20161124_004wp_20161124_002wp_20161124_001
Kalendarz
Wrzesień 2017
P W Ś C P S N
« Sie    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Najnowsze zdjęcia
DSC08502 DSC08497 DSC08491 DSC08488
Szkoła Podstawowa im. Marii Konopnickiej w Konarach
Konary 235, 32-031 Mogilany, tel.: 12 270 41 42, e-mail: spkonary@poczta.onet.pl
Copyright by www.spkonary.pl Wszystkie prawa zastrzeżone.